Een pak is meer dan alleen gemak

Drankenkartons zijn compact. De rechthoekige vorm levert maximale ruimtebesparing op, waardoor de pakken efficiënt te vervoeren zijn. Vrachtwagens vervoeren hierdoor zo veel mogelijk producten en zo min mogelijk ‘lucht’. Hiermee wordt het milieu zo min mogelijk belast. Zuivelpakken en andere drankenkartons, zoals bijvoorbeeld sap- en soeppakken, passen door hun vorm ook makkelijk in het supermarktschap en in je koelkast.

Verder zijn drankenkartons hygiënisch en hebben ze een optimale beschermlaag die licht en zuurstof tegenhoudt. Gevoelige ingrediënten zoals vitaminen blijven daardoor behouden en de inhoud blijft langer vers met een gegarandeerde kwaliteit. Ook de smaak blijft in drankenkartons optimaal behouden, net zoals de voedingswaarde.

4°C

De ideale koelkasttemperatuur voor zuivel is 4°C. Zet het zuivelpak na gebruik direct terug in de koelkast. Zo blijft het product langer vers. Bron: www.voedingscentrum.nl

41 kilo

In Nederlandse huishoudens wordt jaarlijks gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon onnodig weggegooid. Hiervan bestaat 17% uit zuivelproducten. Bron: www.voedingscentrum.nl

300 pakken

Een Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks zo’n 300 drankenkartons. Het merendeel hiervan zijn zuivelpakken. Bron: www.hedra.nl

10%

Door het zuivelpak goed plat te vouwen haal je alle dikke zuivel zoals vla en yoghurt uit je pak. Ook die laatste 10% die anders veelal achterblijft. Bron: www.nzo.nl

Laagje

Een dun laagje plastic, soms in combinatie met aluminium, aan de binnenkant van het drankenkarton beschermt het karton tegen vocht van het verpakte product. Bron: www.papierenkarton.nl

100%

Drankenkartons zijn 100% recyclebaar en steeds meer van de op de markt gebrachte drankenkartons worden gerecycled. Dat levert een duidelijke milieuwinst op ten opzichte van verbranding. Bron: www.kidv.nl

4°C

De ideale koelkasttemperatuur voor zuivel is 4°C. Zet het zuivelpak na gebruik direct terug in de koelkast. Zo blijft het product langer vers. Bron: www.voedingscentrum.nl

41 kilo

In Nederlandse huishoudens wordt jaarlijks gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon onnodig weggegooid. Hiervan bestaat 17% uit zuivelproducten. Bron: www.voedingscentrum.nl

300 pakken

Een Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks zo’n 300 drankenkartons. Het merendeel hiervan zijn zuivelpakken. Bron: www.hedra.nl

10%

Door het zuivelpak goed plat te vouwen haal je alle dikke zuivel zoals vla en yoghurt uit je pak. Ook die laatste 10% die anders veelal achterblijft. Bron: www.nzo.nl

Laagje

Een dun laagje plastic, soms in combinatie met aluminium, aan de binnenkant van het drankenkarton beschermt het karton tegen vocht van het verpakte product. Bron: www.papierenkarton.nl

100%

Drankenkartons zijn 100% recyclebaar en steeds meer van de op de markt gebrachte drankenkartons worden gerecycled. Dat levert een duidelijke milieuwinst op ten opzichte van verbranding. Bron: www.kidv.nl

Een duurzame combinatie van grondstoffen

Drankenkartons zijn opgebouwd uit karton, plastic en soms ook aluminium. Steeds meer pakken bestaan uit natuurlijke grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen keer op keer benut worden, waardoor de aarde niet wordt uitgeput. De drankenkartonproducenten en de supermarktbranche werken daar actief aan.

75% karton

De papiervezels in drankenkartons zorgen voor sterkte en zijn licht in gewicht. De papiervezels komen uit duurzaam beheerde bossen (FSC-gecertificeerd).

21% plastic

Een dun laagje plastic (PE) maakt drankenkartons vloeistofdicht. De plastic (PE) dop zorgt voor een betere houdbaarheid van het verpakte product en meer schenkgemak. PE is het plastic met de laagste milieubelasting.

4% aluminium

Drankenkartons voor lang houdbare producten zoals vruchtensappen, lang houdbare melk en water hebben ook een dun aluminium laagje voor een complete zuurstof- en lichtdichtheid. Dit laagje wordt steeds dunner gemaakt en is nu 6,5 micrometer dik. Dat is minder dan een kwart van de gemiddelde dikte van een haar. Lees meer over de recycling van drankenkartons.
Lees er meer over