Het zuivelpak is volledig recyclebaar

Als een verpakking ‘recyclebaar’ is, kunnen de materialen uit de verpakking opnieuw worden gebruikt. Het zuivelpak is zo’n verpakking. Het zuivelpak en andere soorten drankenkartons kunnen volledig worden gerecycled. Van top tot teen.

Hoe werkt recycling?

Een zuivelpak bestaat niet alleen uit karton. Aan de binnen- en buitenkant van drankenkartons zit een dun laagje plastic. Soms in combinatie met een laagje aluminium. Het binnenlaagje beschermt het karton tegen het vocht van het product in de verpakking.

Op veel drankenkartons zit bovendien een plastic dop om het pak mee af te sluiten. Dat is handig bij het schenken, maar ook goed voor de houdbaarheid van het verpakte product.


Bij de recycling van drankenkartons gaan de pakken allereerst in een pulpmachine. Hier worden de kartonvezels in water losgeweekt van het plastic en, indien aanwezig, het aluminium.

De papierpulp wordt gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe dozen, tissuepapier en kantoorartikelen. De plastic dop en het plastic en aluminium laagje worden gebruikt in allerlei soorten producten. Van stekkerdozen en kratten tot houders voor vogelvoer voor in de tuin.

Wil je meer weten over het recyclingproces?

Kijk dan op de website van Stichting HEDRA (Hergebruik Drankenkartons). Hier vind je bijvoorbeeld een video waarin te zien is hoe de recycling in zijn werk gaat.

Het nut van recyclen

Een Nederlands gezin gebruikt jaarlijks zo’n 300 drankenkartons. Deze worden grotendeels gebruikt voor het verpakken van producten als melk, vla en yoghurt, maar ook voor producten als water, sap en soepen.

Door drankenkartons te recyclen kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw worden ingezet. Hierdoor wordt de milieudruk van de verpakking verlaagd en komen we bovendien weer een stap dichter bij een ‘circulaire economie’. Dat is een economie waarin afval niet meer bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig in productieprocessen, wat beter is voor het milieu.

Wat we samen kunnen doen

Goed nieuws! In Nederland worden steeds meer drankenkartons gerecycled. Draag jij hier zelf ook al aan bij? Iedereen kan meedoen!

In alle gemeenten kunnen zuivelpakken en andere drankenkartons worden ingezameld voor recycling. Wel verschilt het per gemeente hoe dit gebeurt. In veel gemeenten worden drankenkartons apart ingezameld via een zogenaamde P(M)D-zak of -bak. In andere gemeenten worden drankenkartons achteraf gescheiden van het restafval door een sorteerinstallatie.

Wanneer je een drankenkarton weggooit, vouw je het pak eerst plat. Vergeet daarbij niet de dop er weer terug op te doen, want die kan ook worden gerecycled. Door drankenkartons helemaal plat te vouwen past er veel meer in een zak of bak en wordt verspilling van dikke zuivel bovendien tegengegaan.

Op de website van jouw gemeente is te lezen hoe drankenkartons bij jou in de buurt worden ingezameld voor recycling. Iedereen kan dus meehelpen om zuivelpakken en andere drankenkartons te laten recyclen!